Iritații neobișnuite și „degetul covid”, noi simptome care îi șochează pe medici manifestate de pacienții diagnosticați cu noul coronavirus – FOTO

Iritații neobișnuite și „degetul covid”, noi simptome care îi șochează pe medici manifestate de pacienții diagnosticați cu noul coronavirus - FOTO
CIUDAT. Iritații neobișnuite și „degetul covid”, noi simptome ale pacienților diagnosticați cu noul coronavirus care îi șochează pe medici / Sursă FOTO: Studiul spaniol
Publicat: 03/05/2020, 14:08
Actualizat: 03/05/2020, 14:57

Iritațiile și „degetul covid” sunt simptome / efecte pe care le prezintă anumiți pacienți internați cu diagnosticul de coronavirus iar medicii sunt șocați, potrivit unui studiu realizat de specialiștii spanioli.

Se pare că iritațiile au apărut cu precădere la pacienții mai tineri diagnosticați cu noul coronavirus și au durat câteva zile iar unele dintre ele semănau cu cele provocate de varicelă, potrivit studiului citat de BBC.

Însă cercetătorii au fost surprinși mai ales de faptul că iritațiile nu erau de același fel, ci diverse.

„De obicei apar mai târziu”

Până în prezent, iritațiile nu sunt incluse pe lista simptomelor provocate de coronvirus.

De asemenea, au existat mai multe raportări referitoare la „degetul covid”, o iritația care apare la nivelul piciorului, chiar dacă pacienți diagnosticați pozitiv nu prezentau și alte simptome.

Însă coordonatorul studiului, doctorul Ignacio Garcia-Doval a declarat că cele mai comune iritații pe care le-au avut pacienții care au participat la studiu erau de tipul maculopapule – umflături roșii mici, plate și ridicate ce au apărut cu precădere la nivelul torsului.

„Momentan nu știm de ce apar doar la unii pacienți”

„Este foarte ciudat să vezi atâtea tipuri de iritații iar unele sunt destul de specifice”, a declarat doctorul Garcia-doval pentru sursa citată

„De obicei apar mai târziu, după manifestarea bolii la nivelul sistemului respirator, deci nu reprezintă un simptom de diagnosticare”, a mai explicat acesta.

Toți pacienții care au participat la studiu erau deja internați în spital și prezentau simptome respiratorii.

În cadrul studiului, toți dermatologii din Spania au fost rugați să furnizeze date referitoare la toți pacienții care au prezentat iritații în cele două săptămâni precedente.

Cele cinci erupții au fost:

  1. Leziuni asimetrice, asemănătoare cu degerăturile, la nivelul mâinilor și al picioarelor, care erau dureroase și dădeau senzația de mâncărime. În general, la pacienții mai tineri, au durat în medie 12 zile, a apărut mai târziu în cursul bolii și au fost asociate cu infecții ușoare. 19% din cazuri au prezentat astfel de iritații.
  2. Bășici mici care se spărgeau, adesea însoțite de senzația de mâncărime, la nivelul torsului și a membrelor. Acestea au fost găsite la pacienții de vârstă mijlocie, au durat aproximativ 10 zile și au apărut înainte de alte simptome. 9% dintre pacienți au avut astfel de simptome.
  3. Piele iritate umflată, ce culoare albă sau roz, asemănătoare cu erupția cutanată provocată urzică, iar majoritatea erau însoțite e senzația de mâncărime. Au apărut pe întregul, dar uneori și pe palmele. 19% din pacienți au avut astfel de iritații.
  4. Maculopapule – umflături roșii mici, plate și ridicate / umflate. 47% din cazuri au prezentat astfel de simptome. Au durat aproximativ șapte zile și au apărut în același timp cu alte simptome, însă au fost observate cu precădere la pacienții cu infecții mai severe.
  5. Livedo (cunoscut și sub denumirea de necroză) – s-a manifestat în 6% din cazuri. Pielea avea culoarea roșie sau albastă. Este un semn al circulației sanguine deficitare. Acest simptom a apărut la pacienții mai în vârstă, care sufereau de boli severe.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că erupțiile pot avea multe cauze și poate fi dificil să le diferențiezi fără expertiză medicală.

„Relevanța acestui studiu nu este de a-i ajuta pe oameni să își pună singuri diagnosticul, ci mai degrabă pentru a-i ajuta pe specialiști să înțeleaga mai bine boala și cmocul în care îi afectează pe oameni”, a declarat dr. Ruth Murphy, președintele Asociației Britanice a Dermatologilor.

Dr. Michael Head de la Universitatea din Southampton a explicat faptul că erupțiile cutanate au fost un efect secundar binecunoscut al multor infecții virale, inclusiv pneumonia.

„Iritațiile și ulcerațiile cutanate au au apărut la câteva procente din pacienții spitalizați. Însă nu știm momentan care este legătura cu noul COVID-19 sau de ce aceste inflamații apar doar la unii pacienții”, a declarat doctorul.

Academia Americană de Determatologie întocmește, de asemenea, un registru al simptomelor pielii observate de membrii săi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată