Iritații neobișnuite și „degetul covid”, noi simptome care îi șochează pe medici manifestate de pacienții diagnosticați cu noul coronavirus – FOTO

Iritații neobișnuite și „degetul covid”, noi simptome care îi șochează pe medici manifestate de pacienții diagnosticați cu noul coronavirus - FOTO
CIUDAT. Iritații neobișnuite și „degetul covid”, noi simptome ale pacienților diagnosticați cu noul coronavirus care îi șochează pe medici / Sursă FOTO: Studiul spaniol
Publicat: 03/05/2020, 14:08
Actualizat: 03/05/2020, 14:57

Iritațiile și „degetul covid” sunt simptome / efecte pe care le prezintă anumiți pacienți internați cu diagnosticul de coronavirus iar medicii sunt șocați, potrivit unui studiu realizat de specialiștii spanioli.

Se pare că iritațiile au apărut cu precădere la pacienții mai tineri diagnosticați cu noul coronavirus și au durat câteva zile iar unele dintre ele semănau cu cele provocate de varicelă, potrivit studiului citat de BBC.

Însă cercetătorii au fost surprinși mai ales de faptul că iritațiile nu erau de același fel, ci diverse.

„De obicei apar mai târziu”

Până în prezent, iritațiile nu sunt incluse pe lista simptomelor provocate de coronvirus.

De asemenea, au existat mai multe raportări referitoare la „degetul covid”, o iritația care apare la nivelul piciorului, chiar dacă pacienți diagnosticați pozitiv nu prezentau și alte simptome.

Însă coordonatorul studiului, doctorul Ignacio Garcia-Doval a declarat că cele mai comune iritații pe care le-au avut pacienții care au participat la studiu erau de tipul maculopapule – umflături roșii mici, plate și ridicate ce au apărut cu precădere la nivelul torsului.

„Momentan nu știm de ce apar doar la unii pacienți”

„Este foarte ciudat să vezi atâtea tipuri de iritații iar unele sunt destul de specifice”, a declarat doctorul Garcia-doval pentru sursa citată

„De obicei apar mai târziu, după manifestarea bolii la nivelul sistemului respirator, deci nu reprezintă un simptom de diagnosticare”, a mai explicat acesta.

Toți pacienții care au participat la studiu erau deja internați în spital și prezentau simptome respiratorii.

În cadrul studiului, toți dermatologii din Spania au fost rugați să furnizeze date referitoare la toți pacienții care au prezentat iritații în cele două săptămâni precedente.

Cele cinci erupții au fost:

  1. Leziuni asimetrice, asemănătoare cu degerăturile, la nivelul mâinilor și al picioarelor, care erau dureroase și dădeau senzația de mâncărime. În general, la pacienții mai tineri, au durat în medie 12 zile, a apărut mai târziu în cursul bolii și au fost asociate cu infecții ușoare. 19% din cazuri au prezentat astfel de iritații.
  2. Bășici mici care se spărgeau, adesea însoțite de senzația de mâncărime, la nivelul torsului și a membrelor. Acestea au fost găsite la pacienții de vârstă mijlocie, au durat aproximativ 10 zile și au apărut înainte de alte simptome. 9% dintre pacienți au avut astfel de simptome.
  3. Piele iritate umflată, ce culoare albă sau roz, asemănătoare cu erupția cutanată provocată urzică, iar majoritatea erau însoțite e senzația de mâncărime. Au apărut pe întregul, dar uneori și pe palmele. 19% din pacienți au avut astfel de iritații.
  4. Maculopapule – umflături roșii mici, plate și ridicate / umflate. 47% din cazuri au prezentat astfel de simptome. Au durat aproximativ șapte zile și au apărut în același timp cu alte simptome, însă au fost observate cu precădere la pacienții cu infecții mai severe.
  5. Livedo (cunoscut și sub denumirea de necroză) – s-a manifestat în 6% din cazuri. Pielea avea culoarea roșie sau albastă. Este un semn al circulației sanguine deficitare. Acest simptom a apărut la pacienții mai în vârstă, care sufereau de boli severe.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că erupțiile pot avea multe cauze și poate fi dificil să le diferențiezi fără expertiză medicală.

„Relevanța acestui studiu nu este de a-i ajuta pe oameni să își pună singuri diagnosticul, ci mai degrabă pentru a-i ajuta pe specialiști să înțeleaga mai bine boala și cmocul în care îi afectează pe oameni”, a declarat dr. Ruth Murphy, președintele Asociației Britanice a Dermatologilor.

Dr. Michael Head de la Universitatea din Southampton a explicat faptul că erupțiile cutanate au fost un efect secundar binecunoscut al multor infecții virale, inclusiv pneumonia.

„Iritațiile și ulcerațiile cutanate au au apărut la câteva procente din pacienții spitalizați. Însă nu știm momentan care este legătura cu noul COVID-19 sau de ce aceste inflamații apar doar la unii pacienții”, a declarat doctorul.

Academia Americană de Determatologie întocmește, de asemenea, un registru al simptomelor pielii observate de membrii săi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Ultimele sondaje înainte de alegerile din SUA. Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump?
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Nu te vom uita! Marea cântăreață a murit. A avut vocea de la Dumnezeu
Ceaușescu a râs în lacrimi când a auzit un banc despre el însuși. Cine a...
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită